Pulyka tazsin

Pulyka tazsin

Hozzávalók:

50 dkg pulyka felsőcombfilé
1 db hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db répa
2 db cukkini
15 dkg főtt csicseriborsó (konzerv, lecsöpögtetve)
1 marék aszalt szilva és sárgabarack
2 ek currypor
1 tk őrölt római kömény
2-3 babérlevél
1 ek méz
1 tk fahéj
1 tk kurkuma
2 dl fehérbor vagy húsleves
olívaolaj

bors
a tálaláshoz friss petrezselyem

Elkészítés:

Egy nagyobb, lefedhető serpenyőbe teszünk kevés olívaolajat, felhevítjük, és rádobjuk a felaprított hagymát és fokhagymát. Kevergetjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott felsőcombfilét. Néhány perc alatt átpirítjuk minden oldalát, és megszórjuk sóval, borssal, és a fűszerekkel. Beletesszük a felaprított répát, cukkinit, és az aszalt gyümölcsöket. Rácsorgatjuk a mézet, és felöntjük a fehérborral. Kis lángon főzzük 1,5 óráig. Ekkor hozzákeverjük a csicseriborsót, megszórjuk a petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

Cukkinis pulykamelltekercs

Cukkinis pulykamelltekercs

Hozzávalók:

1 kg cukkini
1 marék vörös áfonya
1 csokor zöldhagyma
8 vékony szelet pulykamellfilé
néhány ág rozmaring

bors
olívaolaj

A húsokat kiterítjük, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Zöldséghámozóval vékony csíkokat vágunk a megmosott, szárazra törölt cukkiniből, és beborítjuk vele a húsokat. Rozmaringlevelet csipkedünk rá és szorosan feltekerjük.
olívaolajjal megkenjük, és alufóliába csomagoljuk, két végét összetekerjük, mint egy szaloncukrot. Tepsire tesszük, és 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.
A maradék cukkinit felkockázzuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. Kevés olívaolajon megpirítjuk a zöldhagymát, majd nagy lángon a cukkinit is pár perc alatt, végül hozzádobjuk az áfonyát, ha szükséges kevés vizet löttyintunk alá.
A karikára vágott hústekercset az áfonyás cukkinivel tálaljuk.

Ananászos pulykanyárs

Ananászos pulykanyárs

30 dkg pulykamellfilé
4 karika konzerv ananász
2 ek olívaolaj
1 ek szójaszósz
só, bors

A szójaszószt összekeverjük az olajjal, sóval, borssal. A húst felkockázzuk és a pácba forgatjuk. Kb. fél órát állni hagyjuk. Közben 4 darab bambusznyárat vízbe áztatunk.
Az ananászkarikákat négybe vágjuk. Felváltva a hússal a nyársra húzzuk.
190 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük, közben a páclével időnként meglocsoljuk.

Pulykachili

Pulykachili

Hozzávalók:

50 dkg pulyka darálthús
1 db nagy hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek curry
1 ek őrölt római kömény
1 ek őrölt koriander
1 tk őrölt pirospaprika
1 tk őrölt fahéj
1 db hámozott, darabolt paradicsom konzerv (400 gramm)
ízlés szerint őrölt chili

bors
olívaolaj
1 db konzerv,lecsepegtetett vörösbab

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben felhevítünk kevés olívaolajat, rádobjuk a felaprított hagymát, fokhagymát. Kevergetjük, és beletesszük a darálthúst is. Amikor kifehéredett a hús, hozzátesszük a fűszereket, és a paradicsomot. Fedő alatt pároljuk közepes hőfokon. 20 perc után beálítjuk az ízeket, ha kell még sózzuk, chilivel erősítjük. Belekeverjük a babot is, és kukoricachips-szel tálaljuk.

Sajtos rakott pulykamell

Sajtos rakott pulykamell

40 dkg szeletelt pulykamellfilé
30 dkg reszelt sajt
2 dl tejszín
4 tojás
3 ek liszt
1 gerezd fokhagyma
só, bors
diónyi vaj

Egy sütőtálat kivajazunk. A húst sózzuk, borsozzuk, 2 felvert tojásba, lisztbe, majd reszelt sajtba forgatjuk. A sütőtálba fektetjük a szeleteket.
A tejszínt kikeverjük a maradék felvert tojással, reszelt sajttal és a zúzott fokhagymával. A húsra öntjük. 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Kissé hagyjuk kihűlni, és kockákra vágva, zöldsalátával tálaljuk.

Parmezános pulyka nuggets

Parmezános pulyka nuggets

60 dkg pulykamell filé
2 bögre házi zsemlemorzsa
3 ek reszelt parmezán
só, bors
1 csésze liszt
2 tojás, felverve
olaj a sütéshez

A húst falatnyi darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A zemlemorzsát elkeverjük a parmezánnal, tálba tesszük. A húst először lisztbe, majd tojásba, végül a parmezános morzsába forgatjuk.
Forró olajban kisütjük.

Aszpikos pulykaterrin

Aszpikos pulykaterrin

Egy 25 centis terrin formához

Hozzávalók:

20 dkg sonka felkockázva
lapzselatin (fél liter vízhez elegendő)
1 nagy csokor petrezselyem
1 db répa
1 marék zöldborsó

Egy lábasban fél liter forró vízben feloldjuk a zselatint. Kihűtjük. A petrezselymet összevágjuk, és a terrinedény aljára szórjuk. Egy ujjnyi zselatint öntünk rá és hűtőben kihűtjük kb 20 perc alatt. Forró vízben pár perc alatt blansírozzuk az apró kockára vágott répát és a zöldborsót. Leszűrjük, félretesszük. A terrinedénybe tesszük a sonkát és a zöldségeket, majd felöntjük a maradék zselatinnal. Tálalás előtt egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Lengyel húsvéti sonkaleves

Lengyel húsvéti sonkaleves

1 l sonka főzőlé
30 dkg főtt, füstölt sonka
2-3 db főtt tojás
2 db répa
1 marék szárított gomba
bors

A sonkát felkockázzuk, és a sonkalébe tesszük. Hozzáadjuk a meghámozott felkarikázott répát, és a szárított gombát. Megfőzzük 20 perc alatt. Külön edényben megfőzzük a tojásokat is, majd meghámozzuk, felkockázzuk, és a levesre halmozva tálaljuk.

Pulyka fajitas

Pulyka fajitas

Hozzávalók:

a marinádhoz:
1 lime frissen facsart leve
2 ek olívaolaj
2 gered fokhagyma
3 ek borecet
2 ek szójaszósz

bors
chili
cayenne bors

a fajitashoz:
50 dkg pulyka felsőcombfilé vagy mellfilé
1 nagy hagyma
1 db kaliforniai paprika piros
1 db kaliforniai paprika zöld
1 db kaliforniai paprika sárga
fél lime leve
bors
olívaolaj
1 ek szójaszósz
tetejére petrezselyem

Elkészítés:

A marinád hozzávalóit összekeverjük, beetesszük egy lezárható zacskba, és a felcsíkozott felsőcombfilét is hozzáadva pihentetjük a hűtőszekrényben minimum 2-3 órát, vagy egy éjszakát.
A paprikákat és a hagymát felcsíkozzuk. Egy nagy serpenyőben forró olajon megpirítjuk a húst, marináddl együtt, hozzátesszük a felcsíkozott paprikát, borsozzuk, meglocsoljuk szójaszósszal és a lime levével, és keverve rázogatva kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Forrón tálaljuk petrezselyemmel megszórva, valamint a tortilla lapokkal.

Provanszi pulykamell

Provanszi pulykamell

4 szelet pulykamell
friss kakukkfű
só, bors
olívaolaj

a ratatouille-hoz:
1 db padlizsán
1 db cukkini
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
só, bors
oregano

A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felkockázzuk ill. vékonyan felszeleteljük. Egy nagy lábosban olajon puhára dinszteljük.
Közben a padliszánt és a cukkinit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A hagymához adjuk, és kevergetjük, míg meg nem puhulnak. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomkonzervet. Sózzuk, borsozzuk, oreganóval fűszerezzük és még további 20 percig alacsony lángon rotyogtatjuk.
Közben a pulykamellet sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük friss kakukkfűvel, majd serpenyőben, olívaolajon kisütjük. A ratatouille-jal tálaljuk.