Almás-kókusztejes pulykacurry

Almás-kókusztejes pulykacurry

4 szelet pulykamellfilé
olívaolak
2 dl kókusztej
1 hagyma
1 alma
2 kk currypor
1 csipet őrölt gyömbér
só, bors

A falatnyi darabokra vágott húst olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát, és pár percig kevergetjük. Hozzáadjuk a curryt, a gyömbért, és felöntjük kókusztejjel. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig főzzük.
Megtisztítjuk és cikkekre vágjuk az almát, és ezt is hozzáadjuk. További 10 percig főzzük.
Párolt rizzsel tálaljuk.

Portugál pácolt fűszeres pulyka

Portugál pácolt fűszeres pulyka

4 szelet pulykacombfilé
60 ml vörösborecet
60 ml olívaolaj
bors
fél kk erős pirospaprika
1 kis chilipaprika, finomra aprítva
marinált pirospaprikacsíkok, kis kockákra vágva
1 gerezd fokhagyma
1 kk oregano

Egy tálban összekeverjük a borsot, chilit, paprikát, fokhagymát, ecetet és olajat, és a húst bepácoljuk vele. Legalább 1 órán keresztül állni hagyjuk, majd serpenyőben kisütjük.

Nyári tekercs sült pulykamellcsíkokkal

Nyári tekercs sült pulykamellcsíkokkal

Hozzávalók 12 darabhoz:

30 dkg pulykamell fecsíkozva
12 db köralakú rizspapír (ázsiai boltban kapható)
3 db répa
1 db jégsaláta
1 db kaliforniai paprika
2 marék vékony rizstészta (vermicelli)
1 üveg édes chiliszósz
1 marék friss csíra
olívaolaj

bors

Elkészítés:

A pulykamellcsíkokat sózzuk, borsozzuk, és forrró serpenyőben az olívaolajon aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük. A répát meghámozzuk, gyufaszálra aprítjuk, a paprikát ugyancsak.
A salátát is csíkokra gyaluljuk. Egy nagyobb tálba langyos vizet töltünk, ebbe mártjuk a rizslapot 1-2 percre, majd leterítjük és a közepére halmozzuk a zöldségeket, és a pulykahúst. Annyit tegyünk bele, hogy oldalt a két oldalát be tudjuk hajtani és fel tudjuk tekerni. Az édes chiliszószba mártogatva fogyasszuk.

Ajvárban pácolt pulykanyárs retektzatzikivel

Ajvárban pácolt pulykanyárs retektzatzikivel

50 dkg pulykamellfilé
2 dl natúr joghurt
4 púpozott ek ajvár
2 ek olívaolaj
só, bors

a tzatzikihez:
2 csomó retek
só, bors
1 gerezd fokhagyma
2 dl görög joghurt

A pulykamellfilét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurtot elkeverjük az ajvárral és az olajjal, és összeforgatjuk a felkockázott hússal. Legalább fél órán keresztül hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben, majd a kockákat nyársra húzzuk, és a sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

Közben a retket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a leveleket megmossuk és apróra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a joghurttal és a zúzott fokhagymával.

Pulykás-borsós-répás pie

Pulykás-borsós-répás pie

4 db kisebb formához

Hozzávalók:

30 dkg pulyka felsőcombfilé
2 marék borsó
2-3 répa
1,5 dl tejszín
2 db előre kinyújtott levelestészta
néhány ág friss kakukkfű
1 ek mustár
1 ek olívaolaj

bors

a kenéshez 1 tojás felverve
a tetejére egy marék magkeverék

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A felsőcombfilét falatnyi kockára vágjuk. A répát meghámozzuk, egészen kis darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megpirítjuk rajta a húst, hozzáadjuk a répát és a borsót, kakukkfűvel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a mustárt és a tejszínt, alacsony hőfokon 10 percig pároljuk.
Kis hőálló tálakba merjük a ragut, és a levelestésztából akkora köröket vágunk, ami pont befedi, ezzel zárjuk le a tálkákat. A tésztatetőt megkenjük fa elvert tojással, egy kis lukat vágunk a közepébe, hogy a gőz távozni tudjon, és megszórjuk a magkeverékkel. Forró sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Zöldborsós-pulykasonkás tészta

Zöldborsós-pulykasonkás tészta

Hozzávalók:

40 dkg tészta (pl. fussili, penne)
2 marék fagyasztott zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín
20 dkg pulykmell sonka
15 dkg reszelt parmezán
friseen őrölt szerecsendió
bors

Olívaolaj

Elkészítés:

Keves olívaolajon megfutttjuk a felszeletelt fokhagymát, és zöldborsót. Hozzáadjuk a felkockázott sonkát, és a tejszínt. Pár perc alatt összefőzzük, közben reszelünk rá frissen
szerecsendiót és borsot, valamint sózzuk. A tésztát a csomgoláson feltüntetettek szerint megfőzzük, lecsepegtetjük, kevés olívaolajjal átforgatjuk, és a szószos serpenyőben
összekeverjük. Frissen reszelt parmezánnal azonnal tálaljuk.

Húsvéti töltött kalács

Húsvéti töltött kalács

25 dkg liszt
4 g szárított élesztő
1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
0,25 dl olaj
1 tk cukor
1 tk só
25 dkg kötözött pulykasonka, felkockázva
1 ek tejszínes tormakrém

A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a sóval és a cukorral. Hozzáöntünk 1,25 dl langyos vizet, az olajat, és 1 felvert tojást. Tíz percig dagasztjuk, majd lefedve hagyjuk duplájára kelni.
Ha megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk, a téglalapot képzeletben hosszában három részre osztjuk. A középső részt megkenjük tormakrémmel, és beterítjük felkockázott sonkával. A két szélső részt pizzavágóval vagy késsel kb. 2 cm-enkémt ferdén bevagdaljuk. Az így kapott csíkokat felváltva a középső részre hajtjuk. Megkenjük tojássárgával, és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

Ünnepi pulykamáj pástétom

Ünnepi pulykamáj pástétom

1 fej hagyma
25 dkg darált pulykahús
50 dkg megtisztított pulykamáj
2 ek olívaolaj
1 kis pohár portói, sherry, vagy édes tokaji bor
1 kk kakukkfű
só, bors
10 dkg vaj
15 dkg szeletelt füstölt bacon
10 dkg aszalt sárgabarack vagy mazsola

Mély serpenyőben, olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt májat, a darált húst, és kevergetve pár percig pirítjuk. Felöntjük a borral, és tovább főzzük, amíg a máj belül rózsaszínűre sül. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a felkockázott vajat. Robotgépben simára pürésítjük, majd hozzákeverjük a felaprított aszalt barackot vagy mazsolát.
Közben egy terrine formát kibélelünk folpackkal, majd a szalonnacsíkokkal. A pástétomot beletöltjük, a lelógó szalonnacsíkokat ráhajtjuk. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt tálra borítjuk. Kenyérre kenve fogyasztjuk.

Húsvéti pite

Húsvéti pite

50 dkg darált pulykahús
2 ek olívaolaj
1 csokor petrezselyem
1 vagy 2 tekercs bolti, kinyújtott leveles tészta (a sütőforma méretétől függően)
5 tojás
só, bors
1 csipet őrölt koriander

A tojásokból hármat keményre főzünk, meghámozzuk, félretesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy nagy tálba tesszük a húst, ráütünk 2 tojást, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, az olajat és a fűszereket. Kézzel jól összekeverjük.
Egy hosszúkás szögletes formát kibélelünk sütőpapírral és az egyik kinyújtott tésztalappal. Belehalmozzuk a tölteléket. A kemény tojásokat félbevágjuk és sorban a közepére fektetjük, a vágott felükkel lefelé. Befedjük a másik tésztalappal, és a széleket jól összenyomjuk, hogy sütés közben szét ne nyíljon. A maradék tésztából kiszúróformával díszítést készíthetünk a pite tetejére. Késsel 3 helyen apró lyukat vágunk a tésztába.
A megmaradt 1 tojást felverjük, megkenjük vele a pitét és kb. 35 perc alatt megsütjük.

Pulykaburger

Pulykaburger

50 dkg pulyka darálthús
4 ek olívaolaj
2 ek chiliszósz
5 dkg friss zsemlemorzsa
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
1 lime reszelt héja és fél leve
1 avokádó
1,5 dl görög joghurt
4 db hamburgerzsemle

frissen őrölt bors
2 db paradicsom
néhány salátalevél

Elkészítés:

A daráthúst alaposan összedolgozzuk a zsemlemorzsával, apróra vágott petrezselyemme, a lime reszelt héjával, az áttört fokhagymával. Hozzáadjuk a chiliszószt, sózzuk, borsozzuk.
Négy lapos húsgombócot formázunk belőle, és forró serpenyőben az olajon mindkét oldalán megsütjük. Papírtörlőre szedjük. Az érett avokádót egy csipet sóva és borssal, a lime levével és a
joghurttal összemixeljük. A zsemléket kettévágjuk, mindkét oldalukat száraz serpenyőben megpirítjuk.
Az alsó zsemlét megkenjük az avokádós joghurttal, erre tesszük a saláta levelet és a húst, karikára vágott paradicsomot, esetleg még megöntözhetjük chiliszósszal, és mehet rá a teteje.
Azonnal fogyasztjuk!