von gallicoop | Mrz 9, 2016
4 szelet pulykamellfilé
olívaolak
2 dl kókusztej
1 hagyma
1 alma
2 kk currypor
1 csipet őrölt gyömbér
só, bors
A falatnyi darabokra vágott húst olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát, és pár percig kevergetjük. Hozzáadjuk a curryt, a gyömbért, és felöntjük kókusztejjel. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig főzzük.
Megtisztítjuk és cikkekre vágjuk az almát, és ezt is hozzáadjuk. További 10 percig főzzük.
Párolt rizzsel tálaljuk.
von gallicoop | Mrz 9, 2016
4 szelet pulykacombfilé
60 ml vörösborecet
60 ml olívaolaj
bors
fél kk erős pirospaprika
1 kis chilipaprika, finomra aprítva
marinált pirospaprikacsíkok, kis kockákra vágva
1 gerezd fokhagyma
1 kk oregano
Egy tálban összekeverjük a borsot, chilit, paprikát, fokhagymát, ecetet és olajat, és a húst bepácoljuk vele. Legalább 1 órán keresztül állni hagyjuk, majd serpenyőben kisütjük.
von gallicoop | Mrz 9, 2016
Hozzávalók 12 darabhoz:
30 dkg pulykamell fecsíkozva
12 db köralakú rizspapír (ázsiai boltban kapható)
3 db répa
1 db jégsaláta
1 db kaliforniai paprika
2 marék vékony rizstészta (vermicelli)
1 üveg édes chiliszósz
1 marék friss csíra
olívaolaj
só
bors
Elkészítés:
A pulykamellcsíkokat sózzuk, borsozzuk, és forrró serpenyőben az olívaolajon aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük. A répát meghámozzuk, gyufaszálra aprítjuk, a paprikát ugyancsak.
A salátát is csíkokra gyaluljuk. Egy nagyobb tálba langyos vizet töltünk, ebbe mártjuk a rizslapot 1-2 percre, majd leterítjük és a közepére halmozzuk a zöldségeket, és a pulykahúst. Annyit tegyünk bele, hogy oldalt a két oldalát be tudjuk hajtani és fel tudjuk tekerni. Az édes chiliszószba mártogatva fogyasszuk.
von gallicoop | Mrz 9, 2016
50 dkg pulykamellfilé
2 dl natúr joghurt
4 púpozott ek ajvár
2 ek olívaolaj
só, bors
a tzatzikihez:
2 csomó retek
só, bors
1 gerezd fokhagyma
2 dl görög joghurt
A pulykamellfilét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurtot elkeverjük az ajvárral és az olajjal, és összeforgatjuk a felkockázott hússal. Legalább fél órán keresztül hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben, majd a kockákat nyársra húzzuk, és a sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.
Közben a retket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a leveleket megmossuk és apróra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a joghurttal és a zúzott fokhagymával.
von gallicoop | Mrz 9, 2016
4 db kisebb formához
Hozzávalók:
30 dkg pulyka felsőcombfilé
2 marék borsó
2-3 répa
1,5 dl tejszín
2 db előre kinyújtott levelestészta
néhány ág friss kakukkfű
1 ek mustár
1 ek olívaolaj
só
bors
a kenéshez 1 tojás felverve
a tetejére egy marék magkeverék
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A felsőcombfilét falatnyi kockára vágjuk. A répát meghámozzuk, egészen kis darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megpirítjuk rajta a húst, hozzáadjuk a répát és a borsót, kakukkfűvel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a mustárt és a tejszínt, alacsony hőfokon 10 percig pároljuk.
Kis hőálló tálakba merjük a ragut, és a levelestésztából akkora köröket vágunk, ami pont befedi, ezzel zárjuk le a tálkákat. A tésztatetőt megkenjük fa elvert tojással, egy kis lukat vágunk a közepébe, hogy a gőz távozni tudjon, és megszórjuk a magkeverékkel. Forró sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
von gallicoop | Mrz 9, 2016
Hozzávalók:
40 dkg tészta (pl. fussili, penne)
2 marék fagyasztott zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín
20 dkg pulykmell sonka
15 dkg reszelt parmezán
friseen őrölt szerecsendió
bors
só
Olívaolaj
Elkészítés:
Keves olívaolajon megfutttjuk a felszeletelt fokhagymát, és zöldborsót. Hozzáadjuk a felkockázott sonkát, és a tejszínt. Pár perc alatt összefőzzük, közben reszelünk rá frissen
szerecsendiót és borsot, valamint sózzuk. A tésztát a csomgoláson feltüntetettek szerint megfőzzük, lecsepegtetjük, kevés olívaolajjal átforgatjuk, és a szószos serpenyőben
összekeverjük. Frissen reszelt parmezánnal azonnal tálaljuk.
von gallicoop | Mrz 9, 2016
25 dkg liszt
4 g szárított élesztő
1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
0,25 dl olaj
1 tk cukor
1 tk só
25 dkg kötözött pulykasonka, felkockázva
1 ek tejszínes tormakrém
A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a sóval és a cukorral. Hozzáöntünk 1,25 dl langyos vizet, az olajat, és 1 felvert tojást. Tíz percig dagasztjuk, majd lefedve hagyjuk duplájára kelni.
Ha megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk, a téglalapot képzeletben hosszában három részre osztjuk. A középső részt megkenjük tormakrémmel, és beterítjük felkockázott sonkával. A két szélső részt pizzavágóval vagy késsel kb. 2 cm-enkémt ferdén bevagdaljuk. Az így kapott csíkokat felváltva a középső részre hajtjuk. Megkenjük tojássárgával, és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.
von gallicoop | Mrz 9, 2016
1 fej hagyma
25 dkg darált pulykahús
50 dkg megtisztított pulykamáj
2 ek olívaolaj
1 kis pohár portói, sherry, vagy édes tokaji bor
1 kk kakukkfű
só, bors
10 dkg vaj
15 dkg szeletelt füstölt bacon
10 dkg aszalt sárgabarack vagy mazsola
Mély serpenyőben, olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt májat, a darált húst, és kevergetve pár percig pirítjuk. Felöntjük a borral, és tovább főzzük, amíg a máj belül rózsaszínűre sül. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a felkockázott vajat. Robotgépben simára pürésítjük, majd hozzákeverjük a felaprított aszalt barackot vagy mazsolát.
Közben egy terrine formát kibélelünk folpackkal, majd a szalonnacsíkokkal. A pástétomot beletöltjük, a lelógó szalonnacsíkokat ráhajtjuk. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt tálra borítjuk. Kenyérre kenve fogyasztjuk.
von gallicoop | Mrz 9, 2016
50 dkg darált pulykahús
2 ek olívaolaj
1 csokor petrezselyem
1 vagy 2 tekercs bolti, kinyújtott leveles tészta (a sütőforma méretétől függően)
5 tojás
só, bors
1 csipet őrölt koriander
A tojásokból hármat keményre főzünk, meghámozzuk, félretesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy nagy tálba tesszük a húst, ráütünk 2 tojást, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, az olajat és a fűszereket. Kézzel jól összekeverjük.
Egy hosszúkás szögletes formát kibélelünk sütőpapírral és az egyik kinyújtott tésztalappal. Belehalmozzuk a tölteléket. A kemény tojásokat félbevágjuk és sorban a közepére fektetjük, a vágott felükkel lefelé. Befedjük a másik tésztalappal, és a széleket jól összenyomjuk, hogy sütés közben szét ne nyíljon. A maradék tésztából kiszúróformával díszítést készíthetünk a pite tetejére. Késsel 3 helyen apró lyukat vágunk a tésztába.
A megmaradt 1 tojást felverjük, megkenjük vele a pitét és kb. 35 perc alatt megsütjük.
von gallicoop | Mrz 9, 2016
50 dkg pulyka darálthús
4 ek olívaolaj
2 ek chiliszósz
5 dkg friss zsemlemorzsa
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
1 lime reszelt héja és fél leve
1 avokádó
1,5 dl görög joghurt
4 db hamburgerzsemle
só
frissen őrölt bors
2 db paradicsom
néhány salátalevél
Elkészítés:
A daráthúst alaposan összedolgozzuk a zsemlemorzsával, apróra vágott petrezselyemme, a lime reszelt héjával, az áttört fokhagymával. Hozzáadjuk a chiliszószt, sózzuk, borsozzuk.
Négy lapos húsgombócot formázunk belőle, és forró serpenyőben az olajon mindkét oldalán megsütjük. Papírtörlőre szedjük. Az érett avokádót egy csipet sóva és borssal, a lime levével és a
joghurttal összemixeljük. A zsemléket kettévágjuk, mindkét oldalukat száraz serpenyőben megpirítjuk.
Az alsó zsemlét megkenjük az avokádós joghurttal, erre tesszük a saláta levelet és a húst, karikára vágott paradicsomot, esetleg még megöntözhetjük chiliszósszal, és mehet rá a teteje.
Azonnal fogyasztjuk!