Betyárleves

Betyárleves

40 dkg pulykacombfilé
25 dkg csiperke gomba
10 dkg füstölt szalonna
1 vöröshagyma
1 sárgarépa
4 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
2 evőkanál finomliszt
1,5 l húsleves
1 kávéskanál csípős paprikakrém
1 csokor kapor

Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd rátesszük a felkockázott füstölt szalonnát és megpirítjuk. A pulykacombot 1 cm-es kockára vágjuk, majd  hozzáadjuk a piruló szalonnához, és nagy lángon  kb. 10 perc alatt fehérre pároljuk. A felszeletelt gombát is hozzákeverjük a húshoz, és további tíz percig pirítjuk. Meghintjük a liszttel a hozzávalókat, és jól átkeverjük. Felöntjük a húsleves alaplével, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, fűszerezzük a paprikakrémmel és kaporral. Közepes lángon tíz perc alatt készre főzzük.

Pulykahúsleves gazdagon

Pulykahúsleves gazdagon

60-70 dkg pulykaaprólék:
szárny, pulykanyak, máj, zúza, szív
4 szál sárgarépa
3 szál petrezselyem
1 közepes karalábé
1 kisebb zeller
1 közepes vöröshagyma
1 kisebb paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zöldje

A húsokat megmossuk, megtisztítjuk. A belsőségeket feldaraboljuk, majd a húsokkal és az egész hagymával, fokhagymákkal együtt feltesszük főni. Amint felforrt a víz, alacsony lángra állítjuk a főzőlapot, hogy gyöngyözve főjön a leves körülbelül egy-másfél órát. Az időközben keletkező habot eltávolítjuk.

Ha már megpuhult a hús, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket a csokorba kötött petrezselyem zöldjét, és az egész paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg a zöldségek is megpuhulnak. Cérnametélttel tálaljuk.

Tárkonyos pulykaragu leves

Tárkonyos pulykaragu leves

400 g pulykamellfilé
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál petrezselyemzöld
1 l csontlé
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1/2 karalábé
1/2 zellergumó
10 dkg csiperkegomba
2 evőkanál liszt
4 evőkanál tejföl
100 ml tejszín
2-3 evőkanál friss tárkonylevél
1-2 evőkanál tárkonyecet
kevés étolaj
só, bors

A pulykahúst felkockázzuk. A hagymát finomra vágjuk, és a felhevített olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel és tárkonnyal, majd kevés csontlével felengedjük. Közben megtisztítjuk és felkockázzuk a zöldségeket, a gombákat megfelezzük, majd vékony szeletekre vágjuk. Az összeset a húshoz adjuk. Lassan pároljuk, majd a maradék csontlével felengedjük. Kb. fél óra alatt készre főzzük.

A lisztet elkeverjük a tejföllel és egy kis vízzel. Ezzel sűritjük a levest. Tejszínnel dúsítjuk, és tárkonyecettel ízesítjük. Megszórjuk a tárkonnyal.

Kapros zúzaleves

Kapros zúzaleves

50 dkg pulykazúza
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 petrezselyem
2 sárgarépa
1 db paradicsom
1/2 zellergumó
2 dl tejföl
5 dkg liszt
10 dkg vajbab
5 dkg vaj
őrölt kömény
majoránna, só, őrölt bors
1 csokor kapor

Egy lábasban vajat hevítünk, majd lepirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. A pulykazúzát darabokra vágjuk, és a hagymához adjuk. Fűszerezzük őrölt köménnyel, őrölt borssal és majoránnával. Sózzuk, majd kevés vízzel felengedjük, és hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot.

Amikor a zúza már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, és annyi vizet öntünk még hozzá hogy ellepje a zöldségeket is. Amikor a zöldségek már megpuhultak, beletesszük a vajbabot is, és készre főzzük a levest.

A 2 dl tejföllel és az 5 dkg liszttel habarást készítünk, amit folyamatos keverés mellett hozzáadunk a leveshez, és beforraljuk. A végén a finomra vágott kaporral ízesítjük.

Káposztakrémleves kolbászcsipsszel

Káposztakrémleves kolbászcsipsszel

1/2 fej fehér- vagy kelkáposzta
1 l húsalaplé
Körös vastag pulykakolbász
2 evőkanál cukor
1 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 zellerlevél
1 evőkanál kapor
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál fehérborecet
2 dl főzőtejszín
só, bors

A káposztát csíkokra vágjuk, és átmossuk. A hagymát, fokhagymát kockára vágva kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zellert, és a cukorral karamellizáljuk. Ezután rátesszük a káposztát, és jól összeforgatjuk. Felöntjük a húsalaplével, hozzáadjuk a babérlevelet, kaprot és addig főzzük amíg a káposzta meg nem puhul. Húzzuk le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük. Ízesítsük ecettel, sóval, borssal, majd keverjük hozzá a tejszínt. Tegyük vissza a tűzre és egy-két perc alatt forraljuk készre.

Amíg fő a leves készítsük el a kolbász chips-szet: a Körös vastag pulykakolbászt vékony szeletekre vágjuk majd a szeleteket egy vastag serpenyőben addig pirítjuk, míg ropogóssá nem válnak. Miután elkészültek, papír törlőkendőre szedjük, és a megmaradt zsiradékot felitatjuk róluk, majd a kész levesbe tálaljuk őket.
Fehér kenyérrel kínáljuk.

Pulykanyak leves grízgaluskával

Pulykanyak leves grízgaluskával

80 dkg -1 kg pulykanyak
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4-5 sárgarépa
4 petrezselyemgyökér
1 kis fej zeller
1/2 karalábé
1/2 paradicsom
1 csokor petrezselyem zöldje
só, feketebors

A grízgaluskához:
1 nagy tojás
búzadara
csipet sütőpor

A megmosott húst másfél liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, azonnal kis lángra állítjuk a tűzhelyet, és gyöngyöztetve főzzük kb. 2 órán keresztül. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, a csokorba kötött petrezselyem zöldjét, sózzuk, borsozzuk.

Amíg fő a leves elkészítjük a galuskákat: 1 tojás fehérjéből kemény habot verünk, hozzá keverjük a sárgáját, és egy csipetnyi sütőport. Folyamatos keverés mellett kb. 4-5 dkg búzadarát adagolunk a masszába amíg gyenge tésztát nem kapunk. Csendesen fövő sós vízbe beleszaggatjuk a masszát, és 2-3 perc alatt készre főzzük.

Tálaláskor a levest levesestálba szűrjük, beletesszük a zöldségeket, a húst kicsontozva, és tetejére szedjük a galuskákat.