Konfitált hosszúcomb almás lilakáposztával

Konfitált hosszúcomb almás lilakáposztával

Hozzávalók:
1 pulyka hosszúcomb
1 friss fűszercsokor (rozmaring, kakukkfű, babérlevél)
4 gerezd fokhagyma
0,5 kg kacsazsír

bors

a körethez:
egy kis fej lilakáposzta
2 db alma
2 ek balzsamecet
1 tk szegfűszeg
pár szem csillagánizs
2 ek barnacukor
1 ek olívaolaj

bors

Elkészítés:
A combot alaposan besózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 120 fokra. A combot a felolvasztott kacsazsírral, fűszerekkel és megpucolt fokhagymagerezdekkel egy tepsibe teszük, úgy hogy a zsír ellepje a húst. Lefedve sütőbe toljuk 2,5-3 órára.
A körethez a káposztát legyaluljuk. Az almát kimagozzuk, kockára vágjuk. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a káposztát, almát, kevés sót és borsot, valamint a cukrot is. Közepes lángon pároljuk, kevés víz és a fűszerek hozzáadásával. 15-20 perc után, amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a bazsamecetet is. Ne főzzük túl a káposztát, finomabb ha kicsit roppanós.
A kész combot kivesszük a zsírból, és a sütőben grill fokozaton szép barnára pirítjuk. Az almás káposztával tálaljuk.

Koronázási pulyka

Koronázási pulyka

Hozzávalók:
40 dkg sült pulyka hosszúcomb
1 db zöldalma
2 szál zellerszár
1 kis fej lilahagyma
2 ek mazsola
4 ek natúr joghurt
4 ek majonéz
1 tk currypor
1 ek mangó chutney
4 ek pirított mandulalapocska
1 csokor koriander
só, bors

Elkészítés:
1. A húst a csontról lefejtjük, felkockázzuk. Az almát felkockázzuk, a zellert felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Összekeverjük a húst a zöldségekkel, a mazsolával.

2. A joghurtot simára keverjük a majonézzel, a curryporral és a chutneyval. Sózzuk, borsozzuk. 

3. Összeforgatjuk a salátával. Korianderrel és mandulával megszórva tálaljuk.


Mediterrán, zöldséges hosszúcomb

Mediterrán, zöldséges hosszúcomb

Hozzávalók:
1 pulyka hosszúcomb
1 biocitrom
6 ek olívaolaj
2 ágacska rozmaring
só, bors
2-3 fürt koktélparadicsom
1 fej fokhagyma
2 fej lilahagyma
2 cukkini

Elkészítés:
1. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Összekeverjük 4 ek olívaolajjal, felaprított rozmaringlevelekkel. sóval és borssal. A combot bekenjük a citromos olívaolajjal.

2. A lilahagymát meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a cukkinit vastag szeletekre szeljük. A fokhagymát gerezdekre szedjük. Összeforgatjuk a maradék olívaolajjal.

3. A combot alufóliával lefedve, egy sütőtálban 190 fokos sütőbe tesszük. 1 és negyed óra elteltével a zöldségeket is körérakjuk. További ¾ órán át sütjük.

Narancsos hosszúcomb, baconös zöldbabbal és krumplipürével

Narancsos hosszúcomb, baconös zöldbabbal és krumplipürével

Hozzávalók:
1 db hosszúcomb egyben
1 kis üveg narancslekvár
2-3 db narancs
5 cent narancslikőr (Grand Marnier vagy Cointreau)
2 marék zsályalevél

bors
olívaolaj
a körethez:
20 dkg szeletelt bacon
50 dkg zöldbab

Elkészítés:
A hosszúcombot előző este alaposan bemasszírozzuk sóval, borssal, olívaolajjal. Sütés előtt felmelegítjük a lekvárt, hozzáöntjük a likőrt, egyet forralunk rajta. Ezzel a narancsos szósszal bekenjük a combot, és beborítjuk zsálylevelekkel. A narancsokat megmossuk, megszárítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A pulykamellre pakoljuk azokat szépen sorban, fogpiszkálóval odatűzzük. Egy nagy, mély sütőtálba vagy tepsibe helyezzük a narancsos húst, ha maradt szószunk elkeverjük 2 dl vízzel és a hús alá öntjük, alufóliával lefedjük. 180 fokos sütőben először lefedve sütjük 1,5 órát, majd fólia nélkül pirítjuk még 30 percet. A húst szeletelés előtt pihentetjük.
A körethez a zöldbab végeit lecsipkedjük, és gőzpárolóban 8-10 perc alatt megpároljuk. Néhány darabot összefogunk és baconszelettel középen áttekerjük. Az így kapott csokrokat tepsire rendezzük, és a hús mellett 20 perc alatt készre sütjük.

Vörösboros hosszúcomb

Vörösboros hosszúcomb

Hozzávalók:
2 db pulyka hosszúcomb
olívaolaj
2 fej hagyma
3 szál sárgarépa
3 szál zellerszár
2 gerezd fokhagyma
2 ág friss rozmaring
friss kakukkfű
5 dl száraz vörösbor
3-5 dl húsleves
só, bors

Elkészítés:
1. A combokat egy nagyméretű serpenyőben, magas hőfokon, olívaolajon körbepirítjuk. Félretesszük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. Beletesszük a serpenyőbe a zöldfűszerekkel együtt, és közepes hőfokon 5-8 perc alatt megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk.

3. Felöntjük a vörösborral, majd magas lángon kb. felére beforraljuk. Visszatesszük a combokat (bőrös felükkel felfelé), majd felöntjük annyi húslevessel, hogy a combokat kb. ¾-ig ellepje a folyadék. Felforraljuk, majd alacsonyra vesszük a hőfokot, és kb. 2 órán át főzzük. 


Mézes-szójás hosszúcomb

Mézes-szójás hosszúcomb

Hozzávalók:
1 pulyka hosszúcomb
1 narancs leve
0,2 dl szójaszósz
1 ek cukor
1 ek rizsecet
1 ek kínai ötfűszer
2 ek szezámmag
1 csokor újhagyma

a tálaláshoz rizs

Elkészítés:
1. A narancslevet elkeverjük a szójaszósszal, cukorral, a rizsecettel, és az ötfűszerrel. 

2. A pulykacombot sütőtálra tesszük, bekenjük a páccal.

3. 180 fokos sütőben kb. 2 óra alatt megsütjük, közben időnként meglocsolgatjuk a levével. Az első másfél órában fedjük le alufóliűval.

4. Főtt rizzsel, újhagymakarikákkal és szezámmaggal megszórva tálaljuk.


Gombás-májas rizottó

Gombás-májas rizottó

5 dl rizottó rizs
1 l húsleves
10 dkg zöldborsó
10 dkg csiperkegomba
30 dkg pulykamáj
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt fehérbors
étolaj

A rizst alaposan megmossuk. A megtisztított májat felkockázzuk, és kevés olajon lepirítjuk, borssal ízesítjük. Ha elkészült, egy tányérra szedve félre tesszük.

Az apró kockákra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, rányomjuk a fokhagymát. Így pároljuk egy-két percig mielőtt hozzáadjuk a rizst. Hagyjuk a rizst egy kicsit pirulni az olajon, majd öntsük fel annyi alaplével, ami éppen ellepi. Ha kezd besűrüsödni a rizottó, folyamatosan adagoljuk hozzá a húslevest, miközben óvatosan keverjük.

Amikor már félig megpuhult a rizs hozzáadjuk a zöldborsót, a májat és a vékonyra szelt gombát, és készre főzzük.

Pestos pulykamell

Pestos pulykamell

40 dkg pulykamellfilé
5 dkg zöld pesto
3 db közepes paradicsom
10 dkg füstölt mozzarella sajt
só, bors

A pulykamellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben hevített kevés olajon fehéredésig sütjük.

Amikor elkészült, lecsepegtetjük, és egy akkora tepsibe kanalazzuk át amiben a húskockák egy sorban elférnek egymás mellett. A húsokat egyenletesen megkenjük a pesto szósszal, majd a karikára vágott paradicsomokkal és a vékonyra szeletelt mozzarella sajttal lefedjük őket.

Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 ºC-on addig sütjük amíg a paradicsomok megpirulnak, és a sajt megolvad.

Fűszeres pulykaszív

Fűszeres pulykaszív

10-12 db pulykaszív
olaj
2 fej vöröshagyma

bors
oregánó
szerecsendió
bazsalikom

A pulykaszívet félbevágjuk, alaposan átmossuk, hogy ne maradjon benne alvadt vér, majd egyforma nagyságú apró darabokra vágjuk.

A felforrósított olajba rakjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát, megdinszteljük, majd beletesszük az  apróra vágott szíveket. Megsózzuk, borsozzuk, összekeverjük és megvárjuk, hogy egy kis levet engedjen, ha szükséges, öntünk még alá vizet, majd lefedve a lábast puhára főzzük.

Amikor majdnem kész, ízesítjük oregánóval, frissen reszelt szerecsendióval és bazsalikommal. Összeforraljuk a fűszerekkel, és melegen tálaljuk.

Szezámmagos pulykamell

Szezámmagos pulykamell

40 dkg pulykamell
6 evőkanál liszt
3 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál olaj
1 tojás
csipet só
2 evőkanál víz
1,5 kávéskanál sütőpor

Mázhoz:
3 evőkanál ketchup
1 kávéskanál chili por
8 evőkanál méz
2 evőkanál szezámmag

A pulykamellet felkockázzuk. Egy keverőtálba tesszük a bunda hozzávalóit: lisztet, keményítőt, sót, tojást, olajat, sütőport, vizet, és egy robotgép segítségével sűrű, homogén masszát készítünk belőlük. Beleforgatjuk a felkockázott húsokat, majd hirtelen, bő forró olajban kisütjük a bundás húsokat.

Elkészítjük a mázat: Összekeverjük a mézet a ketchuppel és a chili porral, majd hozzáadjuk a szezámmagokat.

Ahogy kivesszük az átsült húsokat az olajból, rögtön beleforgatjuk a mázba, majd tálra szedjük.