Pulyka saltimbocca

Pulyka saltimbocca

4 szelet pulykamellfilé
4 szelet szárított sonka
4 levél zsálya
Olívaolaj
Só, bors

A pulykamellszeleteket sózzuk, borsozzuk. 1-1 zsályalevelet teszünk rájuk, és 1-1 sonkaszelettel körbetekerjük. Fogpiszkálóval rögzítjük. Serpenyőben olajat hevítünk, és kisütjük a szeleteket, oldalanként kb 8 perc alatt.
Ízlés szerint főtt burgonyával és párolt mángolddal tálalhatjuk.

Mustáros-répás pulykaragu

Mustáros-répás pulykaragu

60 dkg combfilé
1 fej hagyma
1,5 dl fehérbor
1 ek dijoni magos mustár
2,5 dkg vaj
4 szál sárgarépa
Só, bors
2 ek tejföl
Olaj
A körethez: rizs

A húst falatnyi darabokra vágjuk. Nagy, magas falú serpenyőben olajon megpirítjuk és félretesszük. A hagymát vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a húst, a mustárt, felöntjük fehérborral, és puhára pároljuk. A végén hozzákeverjük a tejfölt, és átmelegítjük.
Főtt rizzsel tálaljuk.

New Orleans-i pulyka jambalaya

New Orleans-i pulyka jambalaya

30 dkg pulykamell- vagy combfilé
6 dl húsleves
3 paradicsom
1 babérlevél
15 dkg pulyka vékonykolbász, szeletelve
Olívaolaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál szárzeller
1 paprika
2 dl rizs
1 tk tabasco szósz
A tetejére: újhagyma

A húst falatnyi darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben olajon megpirítjuk a kolbászkarikákkal együtt. Félretesszük.
Ezután olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a felaprított zellszárat és a felaprított paprikát. Pár percig kevergetve pirítjuk. Ezután hozzákeverjük a rizst, a tabascot, és a felkockázott paradicsomot. Beleteszzük a babérlevelet, és felöntjük a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, és 20 percig lassú tűzön főzzük. Mikor a rizs megpuhult, összekeverjük a hússal és a kolbásszal. A tetejét megszórjuk felkarikázott újhagymával.

Zöldséges egybefasírt hagymás tört burgonyával

Zöldséges egybefasírt hagymás tört burgonyával

1 ek olívaolaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál zellerszár
1 zsemle
Kb. 1 dl tej
1 kg darált pulykahús
1 tk só
2 tk worcester szósz
2 tojás
2 tk mustár
1 csokor petrezselyem
1 dl ketchup

A körethez: 1 kg krumpli
1 nagy fej hagyma
Olaj
Só, bors

A zöldségeket megtisztítjuk, robotgépben finomra aprítjuk, olajon megdinszteljük. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd kifacsarjuk és szétmorzsoljuk. Mindkettőt a húshoz keverjük a sóval, a worcesterrel, a felvert tojásokkal, a mustárral, a felaprított petrezselyemmel és a ketchup felével együtt. Egy sütőpapírral kibélelt szögletes formába nyomkodjuk. A tetejét megkenjük ketchuppal és kb. 45 percig – 1 óráig sütjük.
A körethez a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, megfőzzük sós vízben. A hagymát kockára vágjuk, olajon megdinszteljük. Összeforgatjuk a krumplival, villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk.

Pulykás lasagne falatok

Pulykás lasagne falatok

1 csomag pulyka darálthús
1 fej hagyma
1 fej fokhagyma
1 ek sűrített paradicsom
1 doboz (400 g) hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
Só, bors, oregano
Olívaolaj
1 doboz lasagna tészta
2 x 125 g mozzarella

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Olívaolajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a húst, és kevergetve megpirítjuk. Oreganóval fűszerezzük. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel. Húsz percig főzzük.
Közben a lasagnalapokat öt perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffintepsi mélyedéseit megkenünk olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beletöltjük a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére és 20 perc alatt megsütjük. Salátaágyon tálaljuk.

Pulykaszárny kreol módon

Pulykaszárny kreol módon

4 pulykaszárny
Só, bors
Olaj
5 dkg vaj
1 nagy fej hagyma
2 szál szárzeller
1 ek liszt
1 kk kakukkfű
6 dl húsleves vagy víz
A tetejére: 1 csokor petrezselyem vagy újhagyma
A tálaláshoz rizs

A pulykaszárnyakat sózzuk, borsozzuk, és kiolajozott sütőtálban, 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Közben egyszer megfordítjuk.
A szószhoz a vajon megdinszteljük a felaprított hagymát és a zellert. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel. Belekeverjük a lisztet, majd felöntjük a folyadékkal, és húsz percig kevergetve főzzük.
A sült szárnyakra öntjük a szószt, és további 15 percig sütjük. Petrezselyemmel, újahgymával megszórva, rizzsel körítve tálaljuk.

Sörpácos BBQ pulykaszárnyak

Sörpácos BBQ pulykaszárnyak

5-6 pulykaszárny
0,5 dl olívaolaj
1 tk hagymás fűszersó
1 tk paprika
½ tk őrölt római kömény
1 csipet cayenne bors
½ tk őrölt bors
3-4 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 fél citrom leve
1 doboz világos sör

A szárnyakat az ízületnél kettévágjuk, sózzuk. Az olívaolajat kikeverjük a többi hozzávalóval és a szárnyakat beleforgatjuk a pácba. 1-2 órán át hagyjuk pácolódni, majd forró grillen kb. 45 perc alatt megsütjük, időnként megforgatva, és a páclével locsolgatva.
Salátával, tetszés szerint zöldhagymával vagy kéksajttal kikevert tejföllel, paradicsomszósszal tálaljuk.

Lassan főtt pulykacomb zöldségekkel

Lassan főtt pulykacomb zöldségekkel

2 pulykacomb
Olívaolaj
1 nagy fej hagyma
3 szál zellerszár
4 szál répa
4 szem brugonya
2 dl fehérbor
1 l húsleves vagy víz
1 ek keményítő
Só, bors

A combokat sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, olívaolajon barnára pirítjuk minden oldalon. Közben feldaraboljuk a hagymát és a zellert, a serpenyőbe tesszük, és további öt percig kevergetjük. Felöntjük a borral és annyi vízzel vagy húslevessel, hogy a combokat majdnem ellepje. A hőt levéve főzzük másfél órán keresztül. 1 óra elteltével adjuk hozzá a feldarabolt burgonyát és répát. Amikor a hús már nagyon omlósra főtt, kivesszük a combokat, a csontról a húst lefejtjük. A zöldségeket is kivesszük, a visszamaradt levet egy kis keményítővel besűrítjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk, és tálaljuk.

Fűszeres pulykaszárnyak serpenyős zöldségekkel

Fűszeres pulykaszárnyak serpenyős zöldségekkel

2 kg pulykaszárny

A sós pácléhez:
1 l víz
10 dkg só
10 dkg cukor
75 ml ecet

A fűszerkeverékhez:
6 ek barna cukor
4 ek paprika
3 ek chilipor
2 tk fokhagymapor
1 tk őrölt római kömény
½ tk őrölt szerecsendió
2 ek só
1 ek őrölt fekete bors

A körethez: burgonya, cukkini, piros paprika
Olívaolaj

A pulykaszárnyakat az ízületnél kettévágjuk. A sós páclé hozzávalóit egy nagy tálban összekeverjük, a szárnyakat 1-6 órán keresztül pácoljuk benne.
A fűszerkeverék hozzávalóit összekeverjük, és a lecsepegtetett szárnyakat alaposan bedörzsöljük vele. Grillen, vagy sütőben megsütjük (kb. 45 perc alatt).
A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, és serpenyőben, olajon kb. 15 perc alatt, gyakran kevergetve megsütjük.

Pulykaszárny „tikka“

Pulykaszárny „tikka“

1 kg pulykaszárny
1 ujjnyi gyömbér
4 gerezd fokhagyma
1 doboz natúr joghurt (125 g)
1 tk só
½ tk chili
½ őrölt kurkuma
½ tk őrölt római kömény
¾ tk cukor
1 tk paprika
1 tk garam masala fűszerkeverék
6-8 szem burgonya
2 fej lilahagyma
1 ek olívaolaj

A szárnyakat az ízületnél kettávágjuk.
A gyömbért és a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a joghurttal és a fűszerekkel. Beleforgatjuk a szárnyakat, és fél órán át (vagy egy éjszakán át a hűtőben) hagyjuk pácolódni.
Közben a burgonyát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát szeletekre vágjuk. A burgonyát tepsire tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal. A szárnyakat lecsepegtetjük, szintén a tepsire tesszük. Rátesszük a hagymakarikákat, és 200 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, közben egyszer megfordítjuk.